Alcohol gebruik jeugd

 

Alcohol gebruik jeugd afgelopen maand

 

De meeste jeugd gebruikt veel alcohol

In het basisonderwijs komt alcohol gebruik door jeugd nog nauwelijks voor. Weinig jongeren van de leeftijd 10 tot en met 12 op de basisschool zijn wel eens dronken of aangeschoten geweest. Van jeugd uit het voortgezet onderwijs gebruikt bijna de helft wel eens alcohol of is wel eens aangeschoten geweest. Twaalf procent van de drinkende jongeren tussen de 12 en 17 jaar is een overmatige drinker. Dat wil zeggen dat van deze jongeren de meisjes minstens 14 glazen per week drinken en de jongens minstens 21 glazen per week nuttigen. Excessief alcohol gebruik door jeugd komt vaker voor naarmate jongeren ouder zijn (Vet et al, 2007)

 

Alcohol gebruik jeugd en de effecten daarvan

Over de gevolgen van alcohol gebruik door de jeugd op de hersenen is veel onderzoek gedaan.

 

Regelmatig alcohol gebruik door jeugd is op een leeftijd van vijftien jaar schadelijk voor de lichamelijke ontwikkeling. Alcohol staat bekend om het effect op verschillende organen zoals de lever maar het effect op de hersenen baart meer zorgen. Alcohol verdooft de hersenenen waardoor remmingen wegvallen en iemand zich vrijer en vrolijker voelt, maar ook trager gaat reageren. Veel te veel drinken kan voor een black-out zorgen. Iemand kan in een coma raken. De ademhaling kan stoppen en je kunt dan zelfs overlijden. Bij een jongere is deze kans groter dan bij een volwassene. Te vaak te veel alcohol drinken kan voor een permanente beschadiging van de hersenen zorgen.

 

Alcohol gebruik bij jeugd onder de 18 jaar jaar heeft een meer effect op de hersenen, dan alcoholgebruik door jongeren vanaf ongeveer 23 jaar. Behalve beschadiging van de hersenen kan dit ook een belemmering van de groei van de hersenen opleveren. Hierdoor kunnen gedrags- en schoolproblemen ontstaan. Ook de kans op concentratieproblemen is aanwezig. Jeugd van deze leeftijd die wekelijks meer dan zes glazen alcohol gebruikt, heeft meer gezondheidsklachten en ook angst en depressie door alcohol komen meer voor bij deze groep jongeren. Soms worden zelf leverbeschadigingen waargenomen.

 

Cursus praten met uw kind

Mariska en Rob Peters en hun buurvrouw Desiree vinden de opvoeding van hun puberkinderen lastig. Zouden ze net als andere jeugd ook alcohol gebruiken? Meer weten over alcohol gebruik jeugd? Doe dan de cursus. In 6 lessen via het internet, zie je in korte films hoe de familie Peters en hun buurvrouw het aanpakken. Zo leer je hoe je over roken, alcohol drinken en blowen kunt praten met je kind.Alcohol gebruik jeugd
Alcohol gebruik jeugd