Opvoedingsondersteuning

 

Opvoeden is leuk, maar niet altijd even makkelijk. Een positieve manier van opvoeden is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Op deze pagina treft u opvoedingsondersteuning aan. Positief opvoeden betekent bijvoorbeeld dat je aandacht hebt voor je kind en weet wat hij of zij graag doet. Ook praten met je kind en duidelijke grenzen stellen horen hierbij. Dit geldt voor opvoeden in het algemeen, maar ook als het gaat om roken, alcohol drinken en blowen.

 

Enkele tips voor opvoedingsondersteuning

Besteed bij het opvoeden aandacht aan het leren nee zeggen

Je kunt als ouder helpen het zelfvertrouwen van je kind te vergroten. Bijvoorbeeld door je kind voldoende aandacht en complimentjes te geven. Een kind met zelfvertrouwen kan voor zichzelf opkomen. Dit maakt het makkelijker om nee te zeggen tegen een sigaret, een drankje of een joint.

 

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kijken naar volwassenen en doen hun gedrag na. Het is daarom belangrijk om in de opvoeding zelf het goede voorbeeld te geven. Mag je als ouder dan niet drinken of roken? Voor alcohol geldt het advies: drink zelf niet teveel en niet elke dag. Ook als je zelf (wel eens) rookt of blowt, is het belangrijk om dit niet te doen waar uw kind bij is.

 

Weet wat uw kind doet

Kinderen op de middelbare school worden zelfstandiger. Het kan voor ouders in de opvoeding minder makkelijk worden om precies te weten wat hun kind doet en met wie hij of zij omgaat. Door interesse te tonen en vragen te stellen, zal je kind makkelijker vertellen wat hem of haar bezighoudt. In het algemeen, maar ook als het gaat om roken, drinken of blowen.

 

Praat erover met andere ouders

Kinderen zeggen vaak 'ja maar, iedereen mag het, behalve ik'. Vaak blijkt dat dit niet waar is. Praat in je opvoeding met andere ouders. Bijvoorbeeld op een ouderavond op school of tijdens de sportwedstrijd van je kind. Het kan prettig zijn om te horen wat andere ouders doen als hun kind het er niet mee eens is, of zich niet aan de regels houdt. Alle ouders hebben hun “dingen” met kinderen en hebben daar ook vaak wel opvoedingsondersteuning bij gehad.

 

Boeken over opvoedingsondersteuning

  • Opvoedingsondersteuning als bijzondere vorm van preventie - Marga Burggraaff-Huiskes, G.C. Blokland
  • Gezinspedagogiek: Opvoedingsondersteuning, Volume 2 - L. Van de meulebroecke, H. Van Crombrugge & J. Janssens & H. Colpin (Red.)

 

Opvoedingsondersteuning ook in de cursus praten met uw kind

Mariska en Rob Peters en hun buurvrouw Desiree vinden de opvoeding van hun puberkinderen lastig. Zouden ze net als andere jeugd ook alcohol gebruiken? Heb je ook behoefte aan opvoedingsondersteuning? Doe dan de cursus. In 6 lessen via het internet, zie je in korte films hoe de familie Peters en hun buurvrouw het aanpakken. Zo leer je hoe je over roken, alcohol drinken en blowen kunt praten met je kind.Opvoedingsondersteuning
Opvoedingsondersteuning