Stoppen met blowen

 

Blowen lijkt een onschuldig experimenteergedrag van de jeugd. Uit onderzoek blijkt echter dat er risico’s zijn verbonden aan het gebruik van cannabis. Blowen heeft gevaarlijke en schadelijke effecten, zoals concentratieverlies, afname van vruchtbaarheid, angststoornissen, en negatieve gevolgen op de ontwikkeling. Wat is er nodig om te stoppen met blowen?

 

Bespreek stoppen met blowen op tijd

Het is belangrijk om op tijd regels voor je kind op te stellen over roken, drinken en blowen. Doe dit voordat je kind nieuwsgierig is en een sigaret, drankje of joint uitprobeert.

 • Stel regels over roken en alcohol drinken voordat je kind 11- 12 jaar is. Een goed moment is voordat je kind naar de brugklas gaat.
 • Stel regels over blowen voordat je kind 13 - 14 jaar is. Kinderen beginnen gemiddeld namelijk iets later met blowen dan met roken en drinken. 
   

Natuurlijk verschilt het ook per kind wat een geschikt moment is om over roken, drinken en blowen te beginnen. Het ene kind is er eerder aan toe dan het andere kind. Je kunt dat voor je eigen kind natuurlijk zelf het beste inschatten. Door het onderwerp blowen op het juiste moment bespreekbaar te maken, is de kans dat je kind gaat blowen kleiner. Probeer blowen te voorkomen want stoppen met blowen is moeilijk.

Een aantal reacties van mensen die gestopt zijn met blowen:

“Na vele jaren bijna dagelijks geblowd te hebben, ben ik nu 3 weken gestopt met blowen. Totaal geen moeite mee gehad vanaf dag 1. Als m’n wekker afgaat, ben ik nu eens gelijk wakker.”

 

“In mijn vriendengroep blowt iedereen dus de verleiding is behoorlijk groot. Ben sinds mij 13de elke dag aan het blowen en vond dat het eens tijd was te stoppen met blowen aangezien stoned worden er niet meer bij zat en het hoeveelheid geld dat je eraan weg gooit is ook niet normaal.”

 

 

 

Stoppen met blowen heeft veel praktische voordelen

 

 1. Je spaart er geld mee uit
  In sommige gevallen zelfs heel veel geld. Stel dat je ongeveer 5 euro per dag blowt, dan zit je al rond de 1750 euro per jaar.
   
 2. Je bent niet meer afhankelijk
  Eén keer gestopt met blowen en je merkt hoe geweldig het is dat je niet meer afhankelijk van iets bent. Dat alleen jij controle hebt over je leven.
   
 3. Je ruikt beter
  Je kleding ruikt weer fris, net als je lichaam en adem als je stopt met blowen.
   
 4. Je hebt minder slaap nodig en slaapt beter
  Met minder uren slaap word je uitgeruster wakker
   
 5. Je hebt meer sociale contacten
  In tegenstelling tot hele avonden en weken binnen te zitten om te blowen, ontdek je na het stoppen met blowen dat er buiten ook nog een wereld is. Eenmaal in die wereld ontdek je dat er massa’s interessante mensen zijn en al snel maak je nieuwe vrienden.
   
 6. Je ziet er beter uit
  Of je nu sigaretten of wiet rookt, roken zorgt voor rimpels, donkere kringen onder je ogen en tanden worden er niet witter op. Hier heb je minder of geen last van als je stopt met blowen. Je huid wordt dan ook gezonder.
   
 7. Stoppen met blowen verbetert je conditie
  Net zoals bij het stoppen met roken van sigaretten zal je merken dat je conditie verbetert als je stopt met blowen.
   
 8. Je krijgt meer energie
  Niet alleen sta je vroeger op, je zult tijdens de dag ook meer energie hebben.
   
 9. Je krijgt meer zelfvertrouwen en moed
  Je zal enorm trots op jezelf zijn als je gaat stoppen met blowen. Zeker als je al een tijdje wilde stoppen maar het nooit lukte. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen. Deze grote overwinning zal je helpen om andere delen van je leven grondig te durven aan pakken. Al het onmogelijke wordt mogelijk.
   
 10. Je bent creatiever
  Je hebt misschien als gemerkt dat al die creatieve ideeën die je bedacht toen je stoned was de dag erna net iets minder briljant lijken. Dat is één ding, maar omdat je gedachten helderder worden, zal je makkelijker je natuurlijke creaviteit kunnen loslaten op de wereld.

 

 

Stoppen met blowen ook in de cursus praten met uw kind

 

Mariska en Rob Peters en hun buurvrouw Desiree vinden de opvoeding van hun puberkinderen lastig. Zouden ze net als andere jeugd ook blowen?
Wil je meer weten over stoppen met blowen? Doe dan de cursus. In 6 lessen via het internet, zie je in korte films hoe de familie Peters en hun buurvrouw het aanpakken. Zo leer je hoe je over roken, alcohol drinken en blowen kunt praten met je kind.

 Stoppen met blowen
Stoppen met blowen